Jak powstrzymać głód pomiędzy posiłkami podczas odchudzania? [Porada eksperta]

2015-04-26 23:03

Odchudzam się. Często jestem głodna i nie mogę utrzymać diety. Jak poskromić apetyt między posiłkami?

Porada trenera fitnessu
Autor: Getty Images

Istnieje wiele sposobów na poskromienie nadmiernego apetytu. Jednym z najbardziej skutecznych jest utrzymywanie indeksu glikemicznego (IG) posiłków na niskim lub średnim poziomie. Pewne produkty mają wysoki indeks glikemiczny - powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi (np. wyroby pszenne, gotowana marchew, dynia, kukurydza), inne (o średnim indeksie) wywołują średni wzrost (np. kasza gryczana, kiwi), a te o niskim indeksie powodują wolny wzrost poziomu cukru (np. cukinia, ogórek, papryka oraz fasola). Ponadto zachowanie odpowiedniego nawodnienia organizmu, spożycie odpowiedniej ilości błonnika każdego dnia gwarantują uniknięcie napadów głodu. Umiarkowana aktywność fizyczna, w pewnym stopniu regulując naszą gospodarkę hormonalną, również sprzyja utrzymaniu diety.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Marta Romanowska

Marta Romanowska - instruktorka fitnessu, szkoleniowiec i pasjonatka zdrowego stylu życia. Odpowiada na pytania dotyczące szeroko rozumianego fitnessu: zajęć odchudzających i rekreacyjnych, doboru sprzętu do ćwiczeń i regeneracji potreningowej. Podpowiada, jak komponować dietę, żeby ćwiczenia były efektywniejsze.

Inne porady tego eksperta