Dlaczego warto jeść awokado? Przepis na pastę z awokado

2021-09-14 9:36

To niezwykły owoc o dużej zawartości tłuszczu. Można nim np. smarować pieczywo. Będzie tak samo smaczne, jak z masłem, ale zdrowsze, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce. Sprawdź, jakie właściwości ma awokado i jak je jeść.

Spis treści

  1. Awokado: właściwości
  2. Awokado: kalorie
  3. Awokado: jak jeść?
  4. Awokado: przepisy

Awokado: właściwości

W średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41 g tłuszczu. Inne owoce zawierają go tylko w śladowych ilościach (0,2-0,4 g). Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia – kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.

W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który:

Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.

Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado: kalorie

Choć w awokado jest niewiele cukru, to ze względu na ten tłuszcz awokado jest najbardziej kalorycznym owocem: w 100 g jest 160 kcal (czyli przeciętny owoc to aż ok. 430 kcal), a np. wyjątkowo kaloryczny banan to 95 kcal w 100 g.

Ale dzięki obecności tego tłuszczu cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce.

Awokado: jak jeść?

Wybieramy awokado dojrzałe (skórka po naciśnięciu palcem ma się lekko uginać). W środku owoc ma dużą pestkę. By go pokroić, nacinamy go wzdłuż (nóż zatrzyma się na pestce). Potem chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połowę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę.

Jeśli potrzebne nam jest awokado pokrojone w kostkę, po podzieleniu na pół i wyjęciu pestki kroimy miąższ w skórce w kostkę, po czym wyjmujemy go łyżeczką. Aby miąższ nie ściemniał, trzeba go natychmiast skropić sokiem z cytryny.

Gdy awokado jest składnikiem sałatki, można do niej wrzucić pestkę – wtedy też zachowa kolor.

Awokado: przepisy

Pasta z awokado

Guacamole

  • 2 DOJRZAŁE AWOKADO
  • 6 POMIDORÓW CZEREŚNIOWYCH
  • 5 DYMEK
  • STRĄCZEK PAPRYCZKI CHILI
  • 2 ŁYŻKI NATKI KOLENDRY
  • SÓL, PIEPRZ

Pomidory pokrój w kostkę. Awokado obierz, rozkrój na pół, usuń pestkę, miąższ pokrój w kostkę. W misce rozgnieć widelcem awokado, pomidory, posiekaną dymkę i kolendrę. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Wytrawny koktajl z awokado

  • DOJRZAŁE AWOKADO
  • 2 SZKLANKI ZIMNEGO MLEKA
  • SOK Z CYTRYNY
  • 2-3 PLASTRY ANANASA (ŚWIEŻY LUB Z PUSZKI)
  • KILKA ŹDŹBEŁ KOPERKU
  • SÓL, PIEPRZ

Awokado przekrój, usuń pestkę, obierz owoc ze skórki. Miąższ pokrój, zmiksuj z mlekiem, kawałkami ananasa i koperkiem. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Możesz dodać nieco ostrej papryki.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.