Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

2021-09-14 9:44

Są na czołowej pozycji na liście najzdrowszych pokarmów świata. Zwykła a niedoceniana owsianka to najlepszy posiłek na dzień dobry. Sprawdź, dlaczego warto jeść płatki owsiane.

Spis treści

  1. Płatki owsiane - właściwości
  2. Płatki owsiane – indeks glikemiczny
  3. Płatki owsiane – przepisy

Płatki owsiane - właściwości

Zwykłe płatki owsiane przewyższają pod każdym względem rozmaite płatki śniadaniowe. Nie są bowiem produktem wysoko przetworzonym i wieloskładnikowym – powstają z całych ziaren owsa pozbawionych twardej zewnętrznej osłony. Jest to zboże obfitujące w białko, łatwo przyswajalne tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe.

Naukowcy już dawno potwierdzili przeciwcholesterolowe działanie owsa. Zawiera on bowiem beta glukan, czyli rozpuszczalny rodzaj błonnika, który wchłania zły cholesterol. Beta glukan w przewodzie pokarmowym tworzy substancję, która chroni śluzówkę.

Kwasy tłuszczowe - rodzaje i właściwości

Płatki owsiane – indeks glikemiczny

Poza tym owies sprzyja stabilizacji poziomu cukru we krwi. Ma również właściwości prebiotyczne, wspomaga rozkład dobrych bakterii, co sprzyja pracy układu odpornościowego i jelita grubego. Dzięki temu, że ma niski indeks glikemiczny, powoli uwalnia energię do krwiobiegu.

Najnowsze badania dowiodły, że zawarty w płatkach owsianych kwas oleinowy chroni przed nowotworami. Powinny go jadać osoby chcące schudnąć, daje bowiem poczucie sytości na długo.

W płatkach owsianych jest też:

Płatki owsiane – przepisy

Z płatków przyrządza się owsiankę na mleku, piecze ciastka. Zmielonych płatków warto używać do panierowani.

Ciasteczka owsiane

  • KOSTKA MASŁA
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU NAJLEPIEJ BRAZOWEGO
  • TOREBKA CUKRU WANILINOWEGO
  • JAJKO
  • SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ
  • 1/2 ŁYŻECZKI SODY
  • SZCZYPTA SOLI
  • 2 I 1/2 SZKLANKI PŁATKÓW OWSIANYCH
  • 1/2 SZKLANKI POSIEKANYCH ORZECHÓW I RODZYNEK

Miękkie masło zmiksuj z cukrem zwykłym i wanilinowym, dodaj jajko, zmiksuj. Wsyp mąkę wymieszaną z sodą i solą, płatki i bakalie. Ręcznie wyrób ciasto. Uformuj z niego kulki, połóż na natłuszczonej blasze, spłaszcz na placki. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180ºC.

Sałatka piękności

  • 2 ŁYŻKI PŁATKÓW OWSIANYCH
  • ŁYŻKA MIODU
  • KILKA SIEKANYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
  • 6 ŁYŻEK MLEKA LUB JOGURTU NATURALNEGO
  • SOK Z 1/2 CYTRYNY • JABŁKO

Płatki zalej na noc 4 łyżkami zimnej przegotowanej wody. Rano dodaj miód, mleko lub jogurt, orzechy, sok z cytryny, jabłko. Wymieszaj, zjedz na śniadanie. Ta sałatka nazywana jest sałatką piękności Heleny Rubinstein, która podawała ją jako pierwszy etap zabiegu w swym salonie piękności. Sałatkę można wzbogacić owocami sezonowymi i pestkami dyni.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.