Masło orzechowe - czy jest zdrowe? Ile ma kalorii? Przepisy z masłem orzechowym

2019-03-04 9:57 Agata Dąbrowska, trener personalny, instruktor fitness, dietetyk

Masło orzechowe, choć ma sporo kalorii, może być zdrowym składnikiem diety. Trzeba tylko wybrać produkt o wysokiej zawartości orzechów, pozbawiony cukru i utwardzonych tłuszczów. Dobrym pomysłem jest zrobienie domowego masła orzechowego i to niekoniecznie z orzechów arachidowych - znacznie lepszym wyborem będą np. nerkowce czy migdały. Sprawdź, ile kalorii ma masło orzechowe, jakie ma właściwości i poznaj przepisy na zdrowe posiłki z kremem orzechowym nie tylko dla sportowców.

Masło orzechowe ma prawie 600 kalorii w 100 gramach - to dużo, ale w rozsądnych ilościach orzechowy krem może stanowić zdrowy składnik diety. Warunek jest jeden: masło orzechowe musi być dobrej jakości, najlepiej domowe i zrobione z orzechów o dużej zawartości kwasów omega-3. Inaczej dostarczy sporo pustych kalorii.

Z czym jeść masło orzechowe? Jak wybrać najlepsze? Z tego artykułu dowiesz się wszystkiego o tej smacznej przekąsce i poznasz przepisy na zdrowe dania z jej wykorzystaniem.

Czym jest masło orzechowe?

Masło orzechowe to wyrób spożywczy wytwarzany z orzechów poddawanych prażeniu w ponad 200-stopniowej temperaturze. Masło najczęściej jest produkowane z orzechów arachidowych, co jest związane z ich dość niską ceną, jednak można je zrobić z każdego rodzaju orzechów. Zaraz po arachidach w sklepach (szczególnie tych ze zdrową żywnością) często spotykamy masło, którego głównym składnikiem są migdały lub nerkowce.

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Właściwości masła orzechowego

Masło orzechowe z powodzeniem może stanowić element zdrowej, zrównoważonej diety. Ma następujące właściwości:

1. jest bogate w białko - analizując skład aminokwasów egzogennych zawartych w orzechach, z których robione jest masło, można powiedzieć, że zawierają one niemal pełnowartościowe białko. Właśnie z tego względu masło orzechowe powinno być składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej, a także diety sportowców.

Pomimo wielu zalet zdrowotnych, masło orzechowe ma jedną wadę - jest dosyć kaloryczne. Jedna łyżka masła arachidowego ma ok. 140 kcal.

2. masło orzechowe zawiera tłuszcze nienasycone zwane „zdrowymi tłuszczami” - warto wyróżnić tutaj zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych: kwasu alfa-linolenowego, linolowego oraz oleinowego. Są one prekursorami kwasów omega-3, omega-6 i omega-9:

  • kwas alfa-linolenowy (omega-3) usprawnia pracę mózgu, spowalnia procesy starzenia się skóry, obniża ciśnienie oraz działa przeciwzapalnie.
  • kwas linolowy CLA (omega-6) wykazuje działanie antyoksydacyjne, szczególnie w połączeniu z witaminą K, której duże ilości znajdziemy szczególnie w zielonych warzywach. CLA obniża poziom cholesterolu (ale uwaga! zarówno tego "złego", jak "dobrego") oraz, według niektórych źródeł naukowych, zwiększa lipolizę, czyli proces rozpadu tkanki tłuszczowej. Liczne badania wykazują, że ma również działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe.
  • kwas oleinowy (omega-9) pomaga przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy i chorobom serca m.in. przez obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL, rozrzedzanie krwi i zmniejszanie skłonności do zakrzepów. Ponadto pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych.

3. orzechy, z których robi się masło orzechowe, zawierają najwięcej antyoksydantów sprzyjających sercu - ich regularne spożywanie zapobiega chorobom serca i udarom. Ponadto są odpowiedzialne za regulowanie poziomu cukru we krwi, dzięki czemu mogą zapobiegać cukrzycy.

4. masło orzechowe dostarcza dużo energii dzięki wysokiej zawartości aminokwasu - tryptofanu. Poprawia on pracę mózgu i wpływa na zdolność koncentracji. Z tego powodu masło orzechowe jest szczególnie polecane osobom pracującym umysłowo, przemęczonym oraz aktywnym fizycznie.

5. masło orzechowe zawiera bardzo dużo błonnika, szczególnie to wykonane z migdałów - dieta bogata w błonnik poprawia gospodarkę węglowodanową, obniża stężenie glukozy we krwi, pomaga obniżyć całkowity poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz usprawnia perystaltykę jelit. Błonnik obecny w orzechach pomaga też w walce z otyłością - wiążąc wodę, pęcznieje w żołądku, przez co zwiększa uczucie sytości oraz wspomaga przemianę materii.

6. masło orzechowe zawiera dużo witaminy E, która zabezpiecza komórki ciała przed działaniem wolnych rodników. Witamina E nie bez powodu nazywana jest „witaminą młodości i płodności”. Należy ona do przeciwutleniaczy i usuwa z organizmu wolne rodniki, opóźniając tym samym procesy starzenia. Odpowiada za prawidłowy rozwój płodu u kobiet oraz wytwarzanie nasienia u mężczyzn, przeciwdziała zakrzepom i korzystnie wpływa na stan naszego wzroku. Już 30 g masła orzechowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E!

Ważne

Bardzo ważny jest stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Ich zalecana proporcja w diecie powinna wynosić odpowiednio 1:4, ale jest często zaburzona ze względu na powszechny nadmiar omega-6 w produktach, które spożywamy. Jest to związane z obecnością omega-6 m.in. w mięsie, nabiale, jajkach, ziarnach (wykluczając siemię lniane) i olejach (słonecznikowy, kukurydziany). Nadmiar kwasów omega-6 powoduje wzrost stanu zapalnego oraz zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Ważne

Masło orzechowe z oleju palmowego i syropu glukozowego z proszku

Niektóre sklepowe masła orzechowe mają bardzo słaby skład. Zawartość orzechów w takich wynosi ok. 50-60%. Reszta to cukier, olej palmowy, a nawet syrop glukozowy, i to z proszku. Nie może zabraknąć też soli. Dlatego uważnie czytaj etykiety i wybieraj tylko te masła orzechowe, które w 100% składają się z orzechów.

Rodzaje maseł orzechowych. Jakie masło orzechowe jest najzdrowsze?

Jeśli na co dzień spożywasz masło z orzechów arachidowych, postaraj się wprowadzić do diety więcej produktów bogatych w kwasy omega-3, aby wyrównać niekorzystne proporcje między omega-3 i omega-6.

Z jakiego rodzaju orzechów masło jest najzdrowsze? Zależy to od tego, jakich witamin i minerałów potrzebuje twój organizm. Staraj się unikać masła z orzechów arachidowych, ponieważ mają one najbardziej niekorzystny stosunek kwasów omega-3 do omega-6 ze wszystkich orzechów. Ponadto fistaszki są jednym z najbardziej uczulających smakołyków. Niektóre z aminokwasów w nich zawartych są bardzo silnymi alergenami.

Dlatego warto wymienić masło orzechowe z orzechów arachidowych na inne, które nie tylko dorównuje mu smakiem, ale posiada też więcej właściwości zdrowotnych.

Masło orzechowe z migdałów - jest skarbnicą wapnia. 100 g migdałów zawiera 2 razy więcej wapnia niż mleko. Migdały są drugim (zaraz po fistaszkach) najbogatszym źródłem białka, dlatego powinny po nie sięgać osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Masło orzechowe z migdałów zaleca się też sportowcom, ze względu na wysoką zawartość argininy, która poprawia wydolność mięśni.

Masło orzechowe z nerkowców - odznacza się wysoką zawartością żelaza, które odgrywa dużą rolę w procesach krwiotwórczych, dlatego jest polecane osobom, które borykają się z anemią. Dodatkowo zawiera cynk, miedź i magnez, które wpływają korzystnie na stan włosów i paznokci. Ze względu na najmniejszą zawartość kaloryczną, masło z nerkowców jest zalecane osobom odchudzającym się.

Masło orzechowe z orzechów włoskich - jako jedyne ma prawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, dlatego jest szczególnie ważne dla osób, które nie jedzą mięsa i ryb.

Masło orzechowe z orzechów laskowych - dzięki dużej zawartości manganu, witaminy E i witaminy B3 pozytywnie wpływa na procesy reprodukcyjne i jest polecane na potencję.

Masło orzechowe z orzechów brazylijskich – stanowi cenne źródło selenu, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Masło to jest szczególnie polecane mężczyznom, ze względu na przeciwdziałanie rakowi prostaty. Orzechy brazylijskie posiadają też najwięcej magnezu, przez co zaleca się je osobom pracującym umysłowo.

Oto tabela wartości odżywczych orzechów, z których można zrobić masło. Dane z tabeli mogą pomóc ci w podjęciu decyzji, który rodzaj masła orzechowego będzie dla ciebie najlepszy.

Składnik [w 100 g] orzechy arachidowe migdały nerkowce orzechy włoskie orzechy laskowe orzechy brazylijskie
wartość energetyczna 567 kcal 575 kcal 553 kcal 654 kcal 628 kcal 656 kcal
białko 25,8 g 21,2 g 18,2 g 15,2 g 16,0 g 14,3 g
tłuszcze ogółem 49,2 g 49,4 g 43,8 g 65,2 g 60,8 g 66,4 g
kwasy tłuszczowe nasycone 6,8 g 3,7 g 7,8 g 6,1 g 4,5 g 15,1 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 24,4 g 30,9 g 23,8 g 8,9 g 45,7 g 24,6 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 15,6 g 12,1 g 7,8 g 47,2 g 7,9 g 20,5 g
kwasy tłuszczowe omega-3 3 mg 6 mg 62 mg 9072 mg 80 mg 18 mg
kwasy tłuszczowe omega-6 15555 mg 12065 mg 7782 mg 38092 mg 7830 mg 20564 mg
węglowodany 16,1 g 21,7 g 32,7 g 13,7 g 16,7 g 12,3 g
błonnik 8,6 g 12,2 g 3,3 g 6,7 g 9,7 g 7,5 g
Warto wiedzieć
  • Zjedzenie 3 orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3.
  • Wszystkie orzechy mają więcej fosforu niż mleko.
  • W orzechach włoskich znajduje się największa ilość przeciwutleniaczy.
  • Orzechy włoskie jako jedyne mają odpowiedni stosunek kwasów omega-3 do omega-6.
  • Najwięcej magnezu mają orzechy brazylijskie i jest to wyższy poziom niż w kaszy gryczanej.
  • Do najbardziej zasobnych w witaminę E należą orzechy laskowe i migdały.

Jak wybrać dobrej jakości masło orzechowe?

Przy wyborze dobrego masła orzechowego możemy kierować się dewizą - im więcej orzechów w maśle i mniej innych dodatków, tym lepiej. Idealnym wyborem będzie masło orzechowe, które w swoim składzie zawiera 100% orzechów i jest pozbawione dodatkowych składników. Przede wszystkim w produkcie nie powinno być soli, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego oraz oleju palmowego, który zawiera ok. 45% niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych sprzyjających otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi „złego cholesterolu” LDL we krwi. Wymienione składniki często dodawane są przez producentów do masła orzechowego jako tanie wypełniacze, dlatego zawsze trzeba uważnie czytać skład.

W wielu popularnych supermarketach ciężko jest znaleźć masło, które będzie spełniało powyższe wymagania. Gdzie w takim razie można kupić zdrowy produkt? Polecam wnikliwie szukać w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych, które posiadają duży wybór maseł orzechowych. Można także zrobić je samodzielnie - jest to bardzo proste, trzeba mieć tylko odpowiednio mocny blender.

Obejrzyj na wideo, jak zrobić domowe masło orzechowe:

źródło: X-news (Dzień Dobry TVN)

To ci się przyda

Przepis na domowe masło orzechowe

  1. Przygotuj ulubione orzechy, oskub je ze skorupek. Pamiętaj, aby kupować orzechy w łupinach, ponieważ zawierają znikomą ilość aflotoksyn - niebezpiecznych metabolitów grzybów i pleśni, które są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe, spadki odporności oraz alergie.
  2. Upraż oczyszczone orzechy - wysyp je na patelnię bez tłuszczu i praż do momentu, aż się zrumienią. Ta czynność powoduje, że orzechy będą miały lepszy, bogatszy smak. Jeżeli zależy nam na dostarczeniu jak największej ilości drogocennych składników, należy pominąć tę czynność i przygotować masło orzechowe z orzechów niepoddanych żadnej obróbce termicznej. Procesy blanszowania oraz smażenia orzechów obniżają zawartość polifenoli oraz ich aktywność antyoksydacyjną.
  3. Wrzuć do blendera orzechy – jeśli zdecydowałeś się na prażenie, poczekaj, aż ostygną. Dodawaj orzechy partiami, aby nie popsuć blendera. Proces blendowania jest dosyć czasochłonny, więc musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż orzechy puszczą tłuszcz i utworzy się z nich gładka masa.
  4. Tak powstałą masę przełóż do słoika.

Tym sposobem można przygotować zdrowe, w 100% naturalne masło orzechowe bez dodatku konserwantów i cukru. Jeżeli chcesz je doprawić, dodaj podczas procesu blendowania odrobinę soli oraz miodu lub innego substytutu cukru np. ksylitolu albo stewii, które są od niego znacznie zdrowsze i o ponad połowę mniej kaloryczne.

Jaką rolę odgrywa masło orzechowe w diecie osoby aktywnej fizycznie?

Masło orzechowe to ważny produkt w diecie sportowca z kilku powodów:

Optymalna ilość masła orzechowego w diecie osoby aktywnej fizycznie wynosi około 2-3 łyżek, w zależności od częstotliwości uprawianej dyscypliny sportu i jej intensywności.

1. jest ono bogatym źródłem białka roślinnego - w przypadku masła z orzechów arachidowych jest to aż 26 g w 100 g produktu. Białko spełnia ważną rolę jako budulec masy mięśniowej. Ponadto jest odpowiedzialne za neutralizowanie szkodliwego działania stresu oksydacyjnego, który może doprowadzić do wielu chorób, w tym nowotworów.

2. masło orzechowe jest bogate w witaminy grupy B, które zajmują szczególne miejsce w metabolizmie energetycznym sportowca. Pełnią istotną rolę w utrzymaniu optymalnej wydolności organizmu, zwiększają produkcję energii, poprawiają zdolności adaptacyjne organizmu, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.

3. spożywanie masła orzechowego podnosi poziom serotoniny, która znacząco zmniejsza apetyt, poprawia nastrój, oraz niweluje uczucie zmęczenia. Zjedzenie masła orzechowego może dostarczać podobnych doznań jak zjedzenie czekolady, czy też przybliżać nas do stanu euforii, w którym znajdujemy się po wykonaniu treningu.

4. niacyna, czyli witamina B3 (PP) obecna w maśle orzechowym, uczestniczy w przemianach metabolicznych węglowodanów, które prowadzą do uwalniania z nich energii. Niacyna jest niezbędna do produkcji wielu hormonów, w tym m.in. testosteronu - hormonu biorącego udział w procesie budowy tkanki mięśniowej.

5. orzechy obniżają ładunek glikemiczny dania - komponując posiłek, który składa się z węglowodanów (np. makarony, kasze, ryże, owoce), warto dodać łyżeczkę masła orzechowego lub ulubionych orzechów, ponieważ spowoduje to zmniejszenie ładunku glikemicznego dania. Jest to bardzo ważne szczególnie w posiłku przedtreningowym, który powinien mieć niski indeks glikemiczny, aby energia którą dostarczymy z pożywieniem była stopniowo uwalniana podczas wysiłku fizycznego. Tłuszcz zawarty w maśle orzechowym spowalnia przyswajanie węglowodanów, a to z kolei prowadzi do mniejszych wyrzutów insuliny.

Kto powinien unikać masła orzechowego?

Masło z orzechów arachidowych zawiera dużo tłuszczów, głównie kwasów tłuszczowych omega-6, które mają działanie prozapalne i pronowotworowe. Analizy sposobu żywienia w Polsce wykazują na silnie zaburzony stosunek omega-3 do omega-6 w kierunku zbyt wysokiej przewagi omega-6. Może mieć to ogromne znaczenie w profilaktyce chorób kardiologicznych, autoimmunologicznych i chorób o podłożu zapalnym. Z tego powodu masło orzechowe z fistaszków nie jest polecane osobom cierpiącym na choroby układu krążenia i autoimmunologiczne. W takim przypadku najlepszym wyborem będzie masło z orzechów włoskich.

Także osoby odchudzające się powinny ograniczyć ilość masła orzechowego w diecie. Jest ono bardzo kaloryczne - 1 łyżka zawiera aż 140 kcal, a 100 g masła to już prawie 600 kcal (dotyczy masła arachidowego)! Pamiętaj, że optymalna ilość orzechów w całodziennej diecie to zaledwie 1-2 łyżki. Tendencja konsumentów zazwyczaj znacznie przewyższa te normy i wynosi ok. 100 g na posiłek. Postaraj się więc zachować umiar, jeżeli chodzi o spożycie masła orzechowego.

Czytaj też: Jak spalić 100, 300, 500 i 1000 kcal? Przykłady ćwiczeń i treningów

Z czym jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe to produkt, który jest przede wszystkim bogaty w tłuszcze. Na drugim miejscu w składzie znajdują się białka, a następnie węglowodany.

Jeżeli chodzi o spożywanie tłuszczów, to można mieszać je z węglowodanami i warzywami. Nie należy ich łączyć z innymi tłuszczami, więc np. dodanie masła orzechowego do dania z wieprzowiną smażoną na oleju nie jest dobrym pomysłem.

Z czym więc najlepiej jeść masło orzechowe? Bardzo dobrym rozwiązaniem są owoce, np. jabłka, banany, truskawki i wiele innych. Orzechowy krem jest też świetnym dodatkiem do kanapek. Pamiętaj jednak, aby unikać jasnego pieczywa wypiekanego z mąki pszennej. Wybieraj pieczywo które jest wykonane z mąki żytniej, bogatej w potas i żelazo, mąki gryczanej, która ma niski indeks glikemiczny i jest polecana osobom mającym problemy z układem pokarmowym, lub orkiszowej, polecanej osobom dbającym o linię ze względu na dużą zawartość błonnika. Masło orzechowe możesz bez obaw dodawać też do owsianek i jaglanek, aby nadać im niezwykły kremowo-orzechowy smak.

Zobacz też: Dietetyczne desery, które możesz jeść podczas odchudzania [PRZEPISY]

Warzywa również są dobrym kompanem masła orzechowego. Sprawdzą się tutaj doskonale marchewka i ziemniak. Osoby, które lubią niebanalne połączenia smaków, łączą niekiedy masło orzechowe z pomidorem. Ten kulinarny duet przywędrował do Polski ze Stanów Zjednoczonych.

Przepisy z masłem orzechowym

Jako osoba bardzo aktywna fizycznie, sama często wykorzystuję masło orzechowe w kuchni. Poniżej znajdziesz moje ulubione przepisy z pysznym, orzechowym kremem w roli głównej.

Orzechowe pralinki

Zdrowa przekąska, która szybko doda ci energii (np. po treningu) i poprawi koncentrację.

  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka rodzynek
  • 3 łyżeczki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 g suszonych moreli
  • 50 g suszonych śliwek
  • szczypta soli

Orzechy, migdały i suszone owoce mocz w letniej wodzie przez około godzinę. Po wyjęciu z wody migdały i nerkowce zmiel na mąkę. Dodaj suszone owoce, masło orzechowe, sól i cynamon. Zblenduj wszystkie składniki. Uformuj kulki i wstaw je do lodówki na około godzinę.

Pralinki z masłem orzechowym
Autor: thinkstockphotos.com Przepis na pralinki z masłem orzechowym
O autorze
Agata Dąbrowska, trener personalny, instruktor fitness, dietetyk

Autorką artykułu jest Agata Dąbrowska - certyfikowana trenerka personalna klasy międzynarodowej, instruktorka fitness, dietetyczka oraz absolwentka Chemii na Uniwersytecie Warszawskim. Ze sportem związana od 4 lat.

Wielka pasjonatka fitnessu oraz zdrowego odżywiania. Prawdziwy wulkan energii, który potrafi zmotywować niemalże każdego do walki o lepsze zdrowie i piękną sylwetkę. Prywatnie uwielbia gotować. W jej kuchni każde danie jest w stanie zrobić w wersji fit. Jej motto brzmi: „Aby osiągnąć sukces pierwsze, co musisz zrobić, to zakochać się w ciężkiej pracy”.

Więcej przepisów, m.in. na marchewkowe frytki z masłem orzechowym, znajdziesz w galerii

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
Fela
|

Do najmniej kalorycznych to masło orzechowe nie należy, ale to sam wartościowy a ponadto smaczny tłuszcz. Z waflami ryżowymi i owocami to według mnie najlepsza alternatywa na drugie śniadanie. Jakiej firmy najbardziej lubicie masło? Ja uwielbiam ze sklepu Krukam z kawalkami orzechów… mniam palce lizać <3

do fifi
|

@fifi gadasz totalne bzdury. Każdy rodzaj orzechów jest zdrowy i potwierdzają to wszystkie badania naukowe.
Przykłady: 28 g porcja orzechów zmniejsza poziom cholesterolu LDL ("złego") o 4,8 mg/dl oraz poziom trójglicerydów o 3,7 mg/dl3. Orzechy mogą zmniejszać ryzyko nowotworów - osoby, które jedzą najwięcej orzechów, mają o 14% mniejsze ryzyko śmierci z powodu nowotworu5 oraz o 15% mniejsze ryzyko zapadnięcia na nowotwór. Orzechy zmniejszają apetyt - redukcja apetytu jest szczególnie widoczna dla migdałów i orzechów ziemnych. Orzechy mogą zwiększać wykorzystanie tłuszczów w celach energetycznych - w badanej grupie jedzącej orzeszki ziemne stwierdzono wzrost podstawowej przemiany materii. I tak dalej, i tak dalej. Źródła badań są w linku.
Wniosek : wszystkie orzechy są zdrowe i należy je jeść! Może nie w wielkich ilościach, ale garść dziennie może wydłużyć życie!

fifi
|

Masło orzechowe i kwasy omega 3? No blagam! Nie dosc ze same orzechy mają mikroskopijną ilość tych kwasów, to na etapie prażenia ta ilość zmniejsza się dokładnie do zera. Nie bez powodu olej lniany przechowywany jest w lodówkach. Maslo orzechowe to glownie gigantyczna ilosc kalorii, jak ktos dba o sylwetke to powinien zapomniec. Tak jak o samych orzeszkach ziemnych ktore są bardzo tuczące. Popatrzcie sobie na amerykanow jakimi są tłuściochami. Orzeszki są smaczne, ale żadnego dobroczynnego wpływu na nic nie mają.

ania
|

pojawiło się w sklepach Biedronka masło orzechowe. Jest tylko jeden problem masło ma w składzie olej palmowy, ale nie jest napisane czy utwardzony. Uważa Pani, że takie masło jest zdrowe czy też nie?? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)

Agata Dąbrowska
|

Szanowny fistaszku :) - zastanawia mnie agresja i jad z Twojej strony :) A wystarczyłoby jedynie czytanie ze zrozumieniem. A więc wyjaśnię najprościej jak tylko się da. Jeżeli chodzi o orzechy polecane "sercowcom" możemy do nich zaliczyć orzechy włoskie, ponieważ jako jedyne mają one prawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 (tak jak wspomniałam w moim artykule). Kwas alfa-linolenowy zawarty w orzechach włoskich obniża poziom cholesterolu i wywiera korzystny wpływ na serce. Kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie, omega-6 prozapalnie. Większość orzechów zawiera znaczną przewagę kwasów omega-6. Gdy kwasów omega-6 jest za dużo, a omega-3 za mało, sprzyja to powstawaniu nowotworów, zaburzeniom pracy serca, układu krążenia, często pojawiają się problemy skórne, kłopoty z układem odpornościowym, hormonalnym itd.
Orzechy oczywiście zawierają antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki. Pronowotworowo nie działają antyoksydanty, w nich zawarte, a jedynie nadmiar kwasów omega-6 w orzechach może wykazywać takie działanie.
Według mnie jedzenie zarówno jedzenie orzechów jak i masła orzechowego jest korzystne, jednak należy zachować umiar (zalecane porcje dzienne zostały podane w artykule) i wybrać odpowiednie orzechy, lub przy wyborze tych bogatych w kwasy omega-6 zwrócić szczególną uwagę na to, aby wyrównać te proporcje w diecie.
Widzę, że potrzebujesz doszkolić w tym temacie. Zapraszam na priv, a podeślę Ci literaturę, z której korzystałam pisząc ten artykuł ;-)
Pozdrawiam,
Agata Dąbrowska

fistaszek by się uśmiał
|

Wyzbierała Pani różne materiały z netu, pozlepiała "do kupy" i sama się Pani pogubiła w tym wszystkim. Absurd goni absurd a sprzeczności aż rażą w oczy. Oto orzechy działają prozdrowotnie dla sercowców a masło orzechowe szkodzi na układ krążenia. Orzechy zawierają antyoksydanty a masło orzechowe działa pronowotworowo........, Czyli według Pani jedzenie orzechów jest korzystne ale zmielonych na papkę już nie ??? Czyli po zmieleniu zmienia się stosunek omega 3 do 6 :)

monikapl
|

frytki z marchewki są rewelacyjne !

dariapro
|

Uprawiam sport i często dodaję masło orzechowe do potraw. Fajnie napisane

Ja
|

Należy pamiętać ze te zdrowe kwasy jedno i wielonienasycone utleniają się w procesie parzenia i ze zdrowych robią się jeszczę raczej mało zdrowe.

barzsokami.com
|

używam masła orzechowego do koktajli np mój ulubiony: mleko migdałowe domowej roboty, masło orzechowe, jarmuż, banan, orzechy nerkowca, łuskane nasiona konopi, trawa młodego jęczmienia - bogactwo witamin w tym witaminy K oraz przeciwutleniaczy