Naturalne spalacze tłuszczu - lista 10 produktów przyspieszających odchudzanie

2018-01-30 10:22 Małgorzata Kośla, instruktorka fitness

Naturalne spalacze tłuszczu to tanie i zdrowe produkty powszechnie występujące w naturze, które pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej. Naturalne spalacze kosztują zdecydowanie mniej niż specyfiki produkowane przez koncerny farmaceutyczne i w przeciwieństwie do nich nie zawierają podejrzanych substancji. Sprawdź, jakie efekty zyskasz dzięki naturalnym spalaczom tłuszczu i poznaj najlepsze z nich.

Naturalne spalacze tłuszczu to zdrowsza alternatywa dla dostępnych na rynku preparatów odchudzających. Koszt produkowanych przemysłowo spalaczy tłuszczu często jest wyższy niż naturalnych produktów, z których się składają. Aby przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej, lepiej jest skorzystać z dobrodziejstw natury, które dostępne są na wyciągnięcie ręki oraz przynoszą znacznie lepsze korzyści niż sztuczne preparaty.

Poznaj 10 naturalnych spalaczy tłuszczu o udowodnionych właściwościach odchudzających.

1. Naturalne spalacze tłuszczu: imbir

Pochodzi z Indii i Chin, ale na całym świecie odgrywa ogromną rolę w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Imbir bardzo korzystnie działa na przewód pokarmowy – pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i neutralizuje kwasy żołądkowe. Doskonale likwiduje wzdęcia i poprawia trawienie. Poza tym, łagodzi bóle mięśniowe i może zmniejszać stany zapalne związane z artretyzmem.

Właściwości imbiru spalające tłuszcz są nieprzecenione, ponieważ znacznie rozgrzewa on organizm - powoduje wzrost termogenezy i dzięki temu podkręca przemiany metaboliczne. Termogeneza to zespół procesów metabolicznych i fizjologicznych, które zachodzą w naszym ciele, aby utrzymać stałą temperaturę ciała. Jeśli te procesy są nasilone, organizm musi mocno napracować się, aby się ochłodzić i wrócić do stałej temperatury. Dzięki temu nasz metabolizm działa na podwyższonych obrotach i szybciej spala tkankę tłuszczową.

2. Naturalne spalacze tłuszczu: cynamon

Cynamon to naturalny spalacz tłuszczu, który tak jak imbir należy do termogeników, czyli substancji przyspieszających przemianę materii. Cynamon ma także inną ważną właściwość - reguluje poziom insuliny we krwi, a więc hamuje nagłe przypływy apetytu, dzięki czemu jemy mniej. Fakt, iż cynamon wpływa na prawidłowy poziom insuliny sprawia też, że tłuszcz odkłada się w organizmie w mniejszym stopniu. Ponadto przyprawa ta ma właściwości antynowotworowe  - chroni przede wszystkim przed rakiem jelita grubego.

Czytaj też: Jak szybko zrzucić brzuch? 9 najważniejszych zasad

3. Naturalne spalacze tłuszczu: kurkuma

Kurkumina zawarta w kurkumie może chronić przed otyłością. Zmniejsza ona leptynoodporność, czyli niewrażliwość komórek organizmu na leptynę. Jest to hormon regulujący apetyt, który wysyła sygnał do mózgu, że żołądek jest pełny. Leptynoodporność powoduje więc, że mamy większy apetyt, a co za tym idzie szybciej przybieramy na wadze.

Ponadto kurkumina ogranicza rozrost komórek tłuszczowych (adpipocytów) i pomaga w ich unicestwianiu.

Warto wiedzieć, że kurkuma ma silnie działanie przeciwutleniające (porównywalne z witaminami C oraz E). Te substancje chronią organizm przed procesami starzenia powodowanymi przez wolne rodniki. Badania udowodniły, że kurkuma ma też właściwości antynowotworowe oraz zmniejsza stężenie "złego" cholesterolu we krwi. Ponad to chroni wątrobę przed uszkodzeniami spowodowanymi szkodliwymi substancjami, działa przeciwzapalnie oraz pobudza wydzielanie żółci i syntezę enzymów trawiennych. Skutecznie leczy niestrawność, ponieważ hamuje tworzenie się gazów jelitowych. Dodatkowo, łagodzi skurcze jelit, a więc zapobiega wzdęciom oraz biegunkom. Działa także antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

KURKUMA
Autor: Thinkstockphotos.com Kurkuma otrzymywana jest poprzez zmielenie korzenia podobnej do imbiru rośliny zwanej ostryżem.

4. Naturalne spalacze tłuszczu: witamina C

Witamina C pomaga rozpuszczać i trawić tłuszcze w organizmie, dzięki temu przyspiesza ich spalanie, a to skutkuje szybsza przemianą materii. Oprócz tego jest naturalnym antyutleniaczem, ma właściwości przeciwzapalne, wzmacnia odporność, przyspiesza gojenie ran i leczy astmę.

Najwięcej znajdziesz jej w cytrusach, czyli owocach takich, jak: pomarańcza, pomelo, mandarynka, cytryna, limonka i grejpfrut oraz w czerwonej papryce, czarnej porzeczce i natce pietruszki.

Sprawdź też: Ćwiczenia, dzięki którym pozbędziesz się bólu pleców [WIDEO]

5. Naturalne spalacze tłuszczu: ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy wspomaga trawienie i reguluje ciśnienie tętnicze. W jego skład wchodzą prozdrowotne związki takie jak: katechina, kwas chlorogenowy, beta-karoten oraz związki flawonowe (flawonoidy). Ocet jabłkowy zawiera też wiele wartościowych witamin i minerałów.

Ocet jabłkowy jako naturalny spalacz tłuszczu hamuje wchłanianie się tłuszczy z pożywienia w organizmie oraz usuwa ich złogi. Nie można jednak przesadzać z jego spożyciem, ponieważ organizm całkiem pozbawiony tłuszczy nie będzie funkcjonował prawidłowo. To może prowadzić do niewchłonięcia się bardzo potrzebnych witamin A, D, E, K, czyli tych rozpuszczalnych właśnie w tłuszczach.

Zobacz na wideo, jakie produkty spalające tłuszcz poleca trener Jacek Bilczyński

Warto wiedzieć

Dlaczego warto postawić na naturalne spalacze tłuszczu?

W dzisiejszych czasach koncerny farmaceutyczne prześcigają się w tym, kto wyprodukuje najlepsze preparaty spalające tkankę tłuszczową. Wiele osób korzysta z takiej pomocy często nie zastanawiając się, co wchodzi w skład takich tabletek.

Jeśliby pochylić się nad większością z nich, to zauważylibyśmy, że zawierają one te same związki, które można znaleźć w naturalnych produktach. Dodatkowo, wybierając właśnie naturę jako sprzymierzeńca w walce z nadmiernymi kilogramami, zyskujemy wiele pożądanych „efektów ubocznych”, których nie dają nam tabletki, gdyż nierzadko mają znacznie mniej wartości prozdrowotnych niż naturalne produkty. Te efekty uboczne to przede wszystkim odżywienie organizmu, zapobieganie procesom starzenia, zwiększona energia i witalność, polepszenie odporności, wzmożenie regeneracji organizmu i po prostu lepsza jakość życia. Kolejną zaletą naturalnych spalaczy tłuszczu jest ich łatwa dostępność, niewielka cena, możliwość samodzielnego dobrania takiej ilości, jakiej faktycznie potrzebujemy i chcemy zażywać.

6. Naturalne spalacze tłuszczu: zielona herbata

Zielona herbata zawiera kofeinę, która przyspiesza przemianę materii. W jednej szklance mieści się około 40 mg tej substancji. Dodatkowo, badania potwierdziły skuteczne spalanie tłuszczu z okolic brzucha dzięki piciu zielonej herbaty. Wspomaga ona także walkę z cellulitem, ponieważ usuwa toksyny z organizmu. Dzięki katechinie (EGCG) zawartej w zielonej herbacie, szybciej utleniają się tłuszcze oraz są mocniej aktywowane do zużycia energii.

Ponadto zielona herbata zawiera w sobie polifenole, czyli bardzo silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed powstawaniem stanów zapalnych. Poza tym, występują w niej inne wartościowe związki, np. fluor, katechina i tanina. Badania wykazują, że zielona herbata ma właściwości przeciwnowotworowe, dzięki polifenolowi EGCG. Chroni także przed chorobami serca.

7. Naturalne spalacze tłuszczu: czerwona herbata

Czerwona herbata, podobnie jak zielona, zwana jest pogromcą tłuszczu. Pobudza ona perystaltykę jelit, co powoduje wydzielanie soków trawiennych. Ponadto działa zbawiennie na układ krążenia, serce oraz cały organizm.

W przeciwieństwie do zielonej herbaty, czerwona nie zawiera kofeiny, a więc mogą ją pić także osoby z wysokim ciśnieniem. Czerwona herbata zwiększa biosyntezę tłuszczu oraz hamuje jego nadmierne odkładanie.

Sprawdź też: Ile kilogramów można schudnąć w tydzień?

Zrób to koniecznie

Przepis na odchudzający napar

Składniki:

  • łyżeczka kurkumy,
  • kilka plastrów imbiru obranego ze skórki,
  • kilka plastrów cytryny + wyciśnięty z niej sok,
  • łyżka miodu.

Składniki należy wrzucić do gorącej, ale nie wrzącej wody, parzyć około 10 minut, po czym napar jest gotowy do wypicia. Napar jest silnie rozgrzewający oraz ma właściwości uspokajające.

8. Naturalne spalacze tłuszczu: czarna kawa

Powszechnie wiadomo, że zawierająca kofeinę kawa podnosi ciśnienie krwi, a co za tym idzie przyspiesza przeminę materii. Ponadto poprawia pracę mózgu i zwiększa koncentrację, jednak należy ją pić z umiarem, gdyż w przeciwnym razie daje zupełnie odwrotne skutki.

Kawa jest także sprzymierzeńcem sportowców, gdyż zwiększa zdolności wysiłkowe i wypita przed treningiem poprawia jego jakość oraz znacznie wpływa na wytrzymałość organizmu. Poprzez przyspieszenie metabolizmu świetnie działa na spalanie tkanki tłuszczowej, jednak musi być pita bez mleka i cukru, ponieważ to osłabia jej działanie zarówno pobudzające, jak i spalające.

Czytaj też: Fit śniadanie na szybko - 6 przepisów dla zapracowanych

Należy uważać, aby nie przekroczyć zalecanej dawki kawy, gdyż może to skutkować wypłukaniem minerałów. Zalecana dzienna porcja to 300 mg, czyli około 3 filiżanki dziennie. Pijąc kawę pamiętaj o dobrym nawodnieniu, ponieważ napój ten działa moczopędnie i odwadnia organizm.

Pielęgnacyjna moc kosmetyków z kawą, cynamonem, czekoladą i kakao
Autor: Thinkstockphotos.com Kosmetyki z kawy, czekolady i cynamonu

9. Naturalne spalacze tłuszczu: czosnek

Czosnek ma działanie silnie rozgrzewające i napotne, więc znacznie przyczynia się do szybszego spalania tłuszczu. To także naturalny antybiotyk, a jego właściwości lecznicze wykorzystywane były już podczas pierwszej wojny światowej, kiedy podawany był rannym i chorym żołnierzom. Czosnek zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, zwalcza infekcje, zwiększa naturalną barierę ochronną organizmu, a także pomaga przy leczeniu infekcji grzybiczych.

Zobacz też: Jak spalić 1000 kcal wykonując proste czynności?

10. Naturalne spalacze tłuszczu: pieprz kajeński (chili)

Pieprz cayenne to krewniak czerwonej i zielonej papryki, nie jest natomiast pochodną czarnego pieprzu, jak błędnie sugeruje nazwa. Główne substancje czynne zawarte w papryce chili to kapsaicynoidy, a zwłaszcza kapsaicyna, oleista substancja drażniąca, która powoduje ostry smak papryki.

Pieprz kajeński (chili) powoduje wzrost termogenezy oraz hamuje apetyt dzięki zawartości kapsaicyny (częstego składnika preparatów odchudzających).

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
ŻAROODPORNY
|

Życzę powodzenia w piciu czegokolwiek o TEMPERATURZE 70°C!!!!

Redakcja
|

@ArieStan: nie ma jednoznacznych badań naukowych, które mówiłyby, że miód powyżej danej temperatury traci wszystkie swoje właściwości. Owszem, traci, ale tylko część i to co najmniej po 15 minutach od dodania do gorącej wody. Jeśli więc wypijemy napar (nie wrzący, lecz gorący, o temperaturze ok. 70 stopni) do 15 minut po zmieszaniu z miodem, zachowa on większość swoich zdrowotnych właściwości.

ArieStan
|

Napar odchudzający z parzonym miodem?, chyba przesada. Powyżej 40°C, miód jest tylko cukrem.