Batony proteinowe: czy są zdrowe?

2019-08-30 12:16

Batony proteinowe reklamowane są jako produkty odchudzające i zwiększające masę mięśniową. Są wygodne w użyciu, szybko zaspokajają głód i dostarczają wysokiej jakości białka. Jednak w ich skład wchodzą cukry proste, tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans. Zatem czy można uznać, że batony proteinowe są zdrowe?

Batony energetyczne
Autor: Getty images

Spis treści

  1. Batony proteinowe: skład
  2. Batony proteinowe: dla sportowców i osób odchudzających się
  3. Czy batony proteinowe są zdrowe?
  4. Które batony proteinowe wybierać?

Batony proteinowe pełnią funkcję szybkiej przekąski o wysokiej wartości energetycznej oraz dużej zawartości białka i węglowodanów. Są stosowane przez sportowców i osoby na diecie redukującej masę ciała. Są idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zjeść coś szybko, a jednocześnie dostarczyć dużej ilości energii i składników odżywczych. Niestety, w składy batonów proteinowych wchodzą też substancje zwiększające ryzyko chorób oraz nadwagi i otyłości.

Batony proteinowe: skład

W skład batonów proteinowych wchodzi białko, które w zależności od rodzaju batona stanowi od 26 do 47% wartości energetycznej batona. Białko występuje w formie hydrolizatów białek serwatkowych, izolatów białek serwatkowych, białka sojowego, kazeiny, białka jaj czy L- glutaminy. Oprócz tego w batonach znajdują się cukry proste, tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, sztuczne barwniki, sztuczne substancje słodzące, konserwanty i środki wypełniające.

Sprawdź też: Zdrowe batony energetyczne - przepisy na batony domowej roboty

Batony proteinowe: dla sportowców i osób odchudzających się

Batony proteinowe są sycące i poręczne, dzięki czemu zyskują popularność wśród sportowców i osób odchudzających się. Ze względu na wysoką zawartość białka, która jest niezbędna do utrzymania lub przyrostu masy mięśniowej, najczęściej wybierają je osoby uprawiające sporty siłowe. Sięgają po nie także fani fitnessu, sportów wytrzymałościowych i szybkościowych oraz sportowcy po intensywnych treningach.

Zaletą batoników jest to, że szybko dostarczają niezbędnych składników odżywczych oraz przyspieszają regenerację organizmu po wysiłku fizycznym. Osoby na dietach odchudzających wybierają batony białkowe jako zamienniki pełnowartościowego posiłku, bo te kupne przekąski zaspokajają głód i dostarczają składników odżywczych.

Według zwolenników diet wysokobiałkowych, białko przyspiesza przemianę materii, prowadząc do redukcji masy ciała. Jednak należy pamiętać, że spożycie dużych ilości białka jest szkodliwe dla zdrowia, powoduje zakwaszenie organizmu i wpływa negatywnie na pracę wątroby i nerek.

Czytaj też: Monohydrat kreatyny - efekty, dawkowanie, skutki uboczne

Polecamy
jesz co lubisz sport

Autor: Time S.A

Pamiętaj, że efektywny trening zaczyna się już w kuchni. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego od Poradnika Zdrowie. Wybierz plan dla osób aktywnych i jedz adekwatnie do uprawianego sportu. Zwiększaj wydolność, wspieraj proces regeneracji organizmu i bądź zawsze pod stałą opieką doświadczonych dietetyków.

Czy batony proteinowe są zdrowe?

Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych (czasem nawet 28 g w 80 g batona!) oraz tłuszczu nasyconego i tłuszczów trans nie są uznawane za zdrową przekąskę. Wymienione składniki zwiększają ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia i nowotworów. Batoniki mogą być jednym ze źródeł białka w diecie, na które zapotrzebowanie sportowców jest zwiększone, ale jednocześnie dostarczają niepolecanych dla zdrowia składników. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest wybór produktów spożywczych, które są naturalnym źródłem białka, takich jak mięso, produkty mleczne, rośliny strączkowe.

Czytaj też: Dania wysokobiałkowe na masę - przepisy

Które batony proteinowe wybierać?

Przy wyborze batonów proteinowych należy zwracać uwagę na skład podany na opakowaniu produktu oraz kolejność wyszczególnionych składników, bo te wymienione jako pierwsze występują w największych ilościach. Najlepiej wybrać batony o jak najmniejszej liczbie składników. Warto też zwrócić uwagę na rodzaj występującego białka i wybrać batony zawierające białko wysokiej jakości (izolaty białek serwatkowych). Ważne też, by kupować batony bez dodatku cukrów prostych, syropu glukozowo-fruktozowego, alkoholi cukrowych oraz bez dodatku tłuszczu nasyconego i tłuszczów trans.

Czytaj także: